Zeytinyağlı Yaprak Dolması

Zeytinyağlı yaprak dolması malzemesi;
250 gr. yaprak
1/2 su bardağı pirinç
5 soğan
1 çorba kaşığı  kuru nane
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, karabiberi ,1-2 kaşık kuş üzümü,1-2 kaşık çam fıstığı, (salça -1 kaşık isteğe bağlı),maydanoz, baharatlar
1/2 su bardağı kadar yağ

Zeytinyağlı yaprak dolması yapılışı:

Pirinçleri ayıklayıp güzelce yıkıyoruz. Derince bir tavada yada bir tencerede ince doğranmış soğanları
yağda pembeşinceye kadar kavuruyoruz. Suyunu süzdüğümüz pirinci soğanlara ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.Tuzu, karabiberi, naneyi,kuş üzümünü ve çam fıstığını  istersek salçayı en sonda 2 bardak sıcak suyu ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam ediyoruz. suyunu çekince ateşten alıp soğumaya bırakıyoruz.
Salamura yapraklarımızı tuzunun gitmesi için sıcak sudan geçirdikten sonra tenceremizin altına bir sıra koyup, soğumuş harcımızla bir yaprağa bir kaşık kadar koyarak yaprağın mat kısmına - parlak kısmı dışarı gelecek-  sarma işlemine geçiyoruz. İki yanından kapatıp sigara sarar gibi sarıyoruz.
Yapraklarımızı sarma işlemi bitince sıkılmış bir limonun suyunu ve üstünü çok geçmeyecek kadar sıcak su ilave ediyoruz. Üzerine bir bir porselen tabakla kapatıp pirinçlerimizin iyi pişmesi için- orta ısıda 45 dk.-1 saat kadar suyunu tamamen çekinceye kadar pişiriyoruz.
Piştikten sonra servis tabağına alıp üzerini limon ve maydanozla süslüyoruz. Zeytinyağlı yaprak dolmamız servise hazır.
Afiyet olsun.



0 Comments

Follow Me On Instagram