Kefirin Yararları

kefir mayası

Kuzey Kafkasya orjinli olan kefir sağlık üzerine olumlu etkileri ve yüksek besin değeri olan bir içecektir. Kefir inek, koyun, ve keçi sütünden yapılan fermente süt içeceğidir. Yoğurda ya da ayrana benzer ve bekletildikçe tadı ekşir. Kefir ısıya maruz kalırsa içindeki faydalı mikroplar ölür.
Kefirde doğal olarak bulunan bakteriler ve mayaların simbiotik etkileşimi sonucu meydana gelen yapılar bu besinin düzenli  olarak kullanımıyla sağlık yönünden yararlar sağlamaktadır.
Kefirde yüksek oranda A, B1, B12, D, E, K vitaminleri ve  magnezyum, kalsiyum, fosfor, flor, selenyum mineralleri dengeli ve sentezlenmiş olarak yeralır.
Kefir sütten yapıldığından dolayı, sütteki yağ, laktoz, vitaminler ve minerallerin hepsini içermektedir.
Kefir ve  yoğurdun ikiside sütün fermantasyonu sonucuyla elde edilir. Kefir probiyotik yoğurt ise  prebiyotiktir (probiyotiklerin üremesini artırır)
Kefir faydaları nelerdir?
Kefir, sütün kefir taneleri ya da kültürü ile fermantasyonu sonucu oluşur.
Kefirdeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin sentezi yaparlar.
Kefirdeki faydalı bakteriler sindirimi düzenler ve sağlıklı bir sindirim sisteminin oluşturulmasına yardım eder.
Bağırsak florasını güçlendirir.
Kefirdeki faydalı mikroorganizmalar mide-barsak yüzeyini koruyucu etkidedir.
Kefir sayesinde bağırsaktaki faydalı mikroplar artarken, hastalık yapan mikroplar ise azalır.
Kronik hepatit gibi interferon tedavisinin kullanıldığı hastalıklarda doğal bir yardımcıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruyucudur.
Antimikrobiyal Etkisi vardır.
İştah açıcıdır.
Kolesterolü düşürücü özelliktedir.
Karaciğer açısından yararlıdır.
Ülser yapıcı bakterileri yok edici etkinliktedir.
Antibiyotik ve antifungal özelliği bulunur.
Yüksek triptofan ,magnezyum ve kalsiyum içeriğiyle depresyona karşı rahatlatıcı özelliği vardır.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırır.
Kronik yorgunlukta kullanılabilir.
İlkin çay bardağı içilir sonra miktar gittikçe arttırılır. Genel olarak 250-1000 mL kadar tüketilmektedir.
Günde en az 100 mililitre tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
İyi bir kefir akıcı kıvamda, içildiğinde hafif maya tadı olan ve serinletici etkide olmalıdır.
Kefirin sıcak yemeğe ilave edilmesi  kefirdeki probiyotik mayaların ölümüne neden olur.

0 Comments

Follow Me On Instagram