|
sütllaç |
Sütlaç Malzemesi:
1 lt. süt
2 bardak toz şeker
1,5 bardak pirinç
1 paket vanilya
isteğe bağlı 1 kaşık pirinç unu.- 1 yumurta
Sütlaç Yapılışı:
Pirinçleri ayıklayıp güzelce yıkadıktan sonra bir tencerede üzerini 4 parmak kadar geçecek şekilde su koyup pirinçler yumuşayıp uzayıncaya kadar kaynatıyoruz.
Kalan suyu süzüp üzerine 1 lt sütü ilave ederek sütlacımızı pişirmeye devam ediyoruz.
1-2 taşım pişince şekeri ilave ediyoruz. Şeker pirinci sıkılaştırdığı için püf noktası pirinçlerin iyice yumuşadığına emin olmamız gerekiyor.
1-2 taşım daha pişirip ateşten alıyoruz. Sütlacımızın vanilyasını ilave ediyoruz.
Önceden hazırladığımız kaselere koyup soğumaya bırakıyoruz. soğuyunce sütlacımızın üzerini zevkimize göre süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.
Not:
1. Sütlacımızın kıvamının koyu olmasını istiyorsak. pirinçler yumuşayınca bir kasede suyla ezdiğimiz pirinç
ununu sütlaçımıza ilave ediyoruz.
2. Fırınlamak, üzerini kızartmak istersek de bir kepçe sütlacı bir yumurta sarısı ile karıştırıp ısıya dayanıklı fırın kaselerine koyup üzerlerine bir kaşıkla bu karışımı sürüp, sütlacımızı fırında üstü pembeleşinceye kadar kızartıyoruz.
Afiyet olsun !
Supangle Malzemesi:
1 litre süt
275 gr şeker (1 bardaktan biraz fazla şeker)
60 gr un.
15 gr kakao
120 bitter çikolata
1 paket vanilya şekeri
Supangle Yapılışı:
Pastanelerde yediğiniz supangle nasıl yapılıyor merak ettniz mi?
Aşağıdaki bu lezzeti bulmak isteyenler için vazgeçilmez bir tarifimiz var...
Bir tencerede un, şeker ve kakaoyu güzelce karıştırıyouz. Üzerine sıcak sütü supanglemize azar azar ilave ediyoruz bu arada topaklanmaması için sürekli karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Bu karışımı 10 dakika kadar pişiriyoruz. Ateşten alınca içine bitter çikolata ve bir paket vanilya şekeri ilave ediyoruz.
Bir süre soğuması için bekledikten sonra boza kıvamını alıncaya kadar supanglemizi iyice çırpıyoruz.
Kuplara koyduğumuz süpanglemizin üzerini hindistan cevizi, antep fıstığı yada çikolata ile süsleyip supanlemizi servise hazır hale getiriyoruz.
Afiyet olsun!
Krema - Malzeme:
4 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
Krema Yapılışı:
Bu kremamızın yapılışı oldukça kolay o kadar da kullanışlı...
Un ve margarini bir tencerede topaklanmaması için bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak hafif şekilde pembeleşinceye kadar kavuruyoruz, sütü azar azar ilave ederek bitirince şekeri de ekleyip kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Ateşten alınca kremamızın içine vanilya şekerini de ilave ederek mikserle havalandırarak güzelce çırparak kıvamını bulmasına yardımcı oluyoruz.
Elde ettiğimiz bu kremamızı istediğim şekilde değerlendiriyoruz.
Bu kremayı şuruplu tatlılar, pastalar, kurabiyeler, keklerde kullanabiliriz.
İstersek de üzerine çikolata sosu ilave ederek servis edebiliriz...
Kolay Gelsin !!!
Mayalı poğaça - Malzemesi:
1 bardak sıvıyağı
1 bardak ılık su
1 bardak ılık süt
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
Mayalı Poğaça -Yapılışı:
1 paket mayayı süt, su ve şeker ilave ederek eritelim. Bu karışımı derin bir kapta ortasını havuz şeklinde açtığımız elenmiş (tuzu ilave edilmiş) una ilave ediyoruz.
Bu karışımı kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edecek şekilde poğaçamızı güzelce yoğuruyoruz. Sonra hamurumuzu üzerine nemli bir bez örterek sıcak bir ortamda mayalanmak üzere yaklaşık olarak 30 dk. bekletiyoruz.
Mayalanmış poğaça hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içerisine daha önceden hazırladığımız mayalı poğaça iç harcını ekleyerek istediğimiz şekilleri vererek, yağlanmış tepsimize dizelim. Bu şekilde 30 dakika kadar daha mayalanması için bekletelim.
Üzerine yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim. İsteğe bağlı olarak susam, çörek otu veya haşhaş taneleri serperek önceden ısıtılmış 175C fırında 35-40 dakika kadar pişiriyor
uz. Fırından aldığımız mayalı poğaçalarımızı fazla soğutmadan servis ediyoruz.
Afiyet olsun!
Limonlu Kek - Malzemesi:
6 yumurta
350 gr. şeker
350 gr. margarin (eritilmiş)
350 gr. un
1 paket baking powder
1 paket vanilya
Üzerine:
1 paket pudra şekeri
1 limon suyu
Limonlu Kek - Yapılışı:
Yumurta ve şekeri bir kapta güzelce çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyip bir hamur elde ediyoruz.
Yağlanmış kek kalıbına limonlu kek harcımızı döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dk. pişiriyoruz.
Fırından çıkardığımız limonlu kekimiz soğuyunca üzerine önceden sıktığımız 1 bütün limonun suyunu ve purda şekerini serpiyoruz. Bir süre dinlendirdikten sonra dilimlediğimiz limonlu kekimiz servise hazır.
Afiyet olsun !!!
- Mutfakta bazı küçük püf noktaları bilmek, hem işinizi kolaylaştırır, hem de hazırladığınız yemeklerin lezzetine lezzet katar.
- Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır.
- Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
- Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
- Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
- Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
- Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
- Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
- Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
- Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
- Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
- Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
- Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
- Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
- Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun. Su, duman ve yağı emer.
- Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
- Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
- Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın. Böylece kurabiyeler parçalanmaz.
- Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
- Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
- Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
- Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
- Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
- Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
- Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
- Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
- Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
- Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
- Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.
- Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.
- Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.
- Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
- Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.
- Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
- Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
- Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
- Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
- Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
- Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
- Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.
- Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
- Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
- Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
- Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
- Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
- Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
- Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
- Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.
- Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
- Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
- Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.
- Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
- Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın. Çünkü büyük yumurtalar kekin soğuduğu zaman çökmesine neden olabilirler. Bu nedenle orta boy yumurtalar kek ve börekler için en uygunudur.
Kaynak : Web
Hangi balık ne zaman yenmelidir? İsterseniz bir göz gezdirelim...
OCAK: Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır.
ŞUBAT: Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.
MART: Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.
NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur.
MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar.
HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında geçici olarak Karadeniz'e gittiklerinden : Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.
TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.
AĞUSTOS: Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.
EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
EKİM: Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.
KASIM: Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.
ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.
Alıntıdır.
Kaynak: web
Şekerpare malzemesi:
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
3 su bardağı un
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı şeker
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 paket baking powder
1 paket vanilya
Şurubu için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
limon
Şekerpare yapılışı:
Ortasını huvuz şeklinde açtığımız elenmiş unumuza - ben baking powder ve vanilyayı da eleyip bu aşamada ilave ediyorum- tüm şekerare malzemelerini (oda sıcaklığında margarin,irmik, 1/2 su bardağı şeker,yumurta) tek tek ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
İstediğimiz büyüklükte şekillendiriyouz. ortalarını parmağımz yardımıyla çukurlaştırıp bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüyoruz. İstersek şekerparemizi sade yada fındık,ceviz yada badem taneleri ile süslüyoruz.
Fırında yüksek olmayan ısıda üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Fırından çıktıktan sonra şekerparemiz soğuyunca, ayrı bir tencerede hazırladığımız şurubu sıcak olarak bir kepçe yardımıyla üzerinde gezdirerek soğumaya bırakıyoruz.
Şekerparemiz soğuyunca servise hazır.
Afiyet Olsun !!!
Haşhaşlı Kek - Malzemesi:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1,5 su bardağı un
1 paket baking powder
1 paket vanilya
Üzerine:
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı su
Haşhaşlı Kek - Yapılışı:
Çırma kabında yumurta ve şekeri bir güzelce çırptıktan sonra diğer haşhaşlı kek malzemelerini ( süt, yağ, haşhaş, irmik, şeker, baking powder ve vanilya karıştırılmış un) ilave ederek bir hamur elde ediyoruz.
Yağlanmış orta büyüklükte bir fırın tepsisine bu hamurumuzu döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dk. pişiriyoruz.
Haşhaşlı kekimizi fırından çıkardıktan sonra üzerine önceden hazırlayıp soğutmuş olduğumuz şurubu bir kepçe yardımıyla eşit şekilde döküyoruz (*kekimiz soğuk - şurubu sıcak da olabilir.)
En son olarak soğumuş haşhaşlı kekimizin üzerine krem şanti sürüyoruz. Bir süre dinlendirdikten sonra istediğimiz şekilde dilimlediğimiz haşhaşlı kekimiz servise hazır.
Afiyet olsun !!!
Çorba Tarifleri
Hamur işi ve tatlılar
Sebze yemekleri -Et yemekleri
|
Zeytinyağlı yemekler
salatalar |
Mutfak Güncem- mevcut hamurişi, yemek tariflerimi ve yararlı mutfak bilgilerinin paylaşımı amacıyla açtığım bir blog. Umarım zamanla gelişir ve yararlı bir paylaşım zemini haline gelir. Tarif, yazı ve fotoğraflar ağırlıklı bir ...